Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šunų gam­ti­niai rei­ka­lai: lai­mė­tas pro­jek­tas ke­lioms de­šim­tims dė­žių, bet nė­ra kur ša­lin­ti

Aly­tus be­ne pir­mas iš di­džių­jų šalies mies­tų, ku­ris Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro ir ta­ry­bos na­rio Va­le­ri­jaus Ven­ciaus ini­cia­ty­va ėmė spręs­ti Dzū­ki­jos sos­ti­nės gam­tos šva­rai ir šu­nų au­gin­to­jams la­bai opų klau­si­mą – kur dė­ti au­gin­ti­nių eks­kre­men­tus?

Šu­nų my­lė­to­jų daug, ke­tur­ko­jai nuo­lat ve­džio­ja­mi po mies­tą, ne­ma­žai žmo­nių jau yra įpra­tę su­rink­ti jų at­lik­tus gam­ti­nius rei­ka­lus, ta­čiau iki šio pa­va­sa­rio pa­bai­gos tam skir­tų dė­žių, iš­sky­rus ke­le­tą ap­lau­žy­tų ir dau­giau nei de­šimt­me­čio se­nu­mo, ne­bu­vo. Jų ar­ti­miau­siu me­tu mies­te tu­ri pa­dau­gė­ti pus­šim­čiu, tad iš­ky­la ki­ta bė­da – rei­kia gau­ti Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ros lei­di­mą tvarkyti surinktus eks­kre­men­tus.

Pa­teik­tas pro­jek­tas su­lau­kė di­džiau­sio gy­ven­to­jų pa­lai­ky­mo

Ge­gu­žės pa­bai­go­je Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tras, palaikydamas Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės siekius dėl švarios aplinkos, jai pa­do­va­no­jo try­li­ka dė­žių, skir­tų šu­nų eks­kre­men­tams. Taip Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je po dau­giau nei de­šimt­me­čio nau­jai at­si­ra­do dė­žės tal­pin­ti šių ke­tur­ko­jų gam­ti­nius rei­ka­lus. Jos bu­vo pa­sta­ty­tos to­se mies­to vie­to­se, ku­rio­se aly­tiš­kiai daž­niau­siai ve­džio­ja šu­nis. Pa­vyz­džiui, Jau­ni­mo par­ke prie pa­si­vaikš­čio­ji­mo ta­kų.

Šį­met mies­to sa­vi­val­dy­bė­je vyk­dy­to­je aly­tiš­kių ar­ba ben­druo­me­nių ini­cia­ty­vų pro­jek­tų, skir­tų gy­ve­na­ma­jai ap­lin­kai ge­rin­ti, at­ran­ko­je da­ly­va­vo ir Dzū­ki­jos sos­ti­nės gy­ven­to­jo, mies­to ta­ry­bos na­rio Va­le­ri­jaus Ven­ciaus pro­jek­tas „Dė­žės šu­nų eks­kre­men­tams su mai­še­lių da­ly­tu­vais“. Šis pro­jek­tas sa­vi­val­dy­bės in­ter­ne­tu vyk­dy­to­je ap­klau­so­je su­lau­kė di­džiau­sio gy­ven­to­jų pa­lai­ky­mo ir bu­vo pri­pa­žin­tas lai­mė­to­ju. Re­zul­ta­tai pa­skelb­ti bir­že­lio pra­džio­je.

Pa­gal mi­nė­tų ini­cia­ty­vų sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos nu­sta­ty­tą fi­nan­sa­vi­mo tvar­ką lai­mė­tas pro­jek­tas tu­ri bū­ti vyk­do­mas už mies­to biu­dže­to pi­ni­gus ir per ei­na­muo­sius me­tus, jei ne­iš­ky­la ob­jek­ty­vių prie­žas­čių pro­jek­tui įgy­ven­din­ti.

Ma­žos ver­tės aly­tiš­kių ini­cia­ty­vų pro­jek­tams iš vie­ti­nio iž­do ga­li bū­ti ski­ria­ma iki 25 tūkst. eu­rų. V.Ven­ciaus pa­teik­to pro­jek­to ver­tė – 13 tūkst. eu­rų. Pa­gal pro­jek­tą mies­te tu­ri at­si­ras­ti 50 dė­žių šu­nų eks­kre­men­tams. Ta­ry­bos na­rio pa­ste­bė­ji­mu, pa­gal jo lai­mė­tą pro­jek­tą šios dė­žės visąlaik tu­ri bū­ti su mai­še­lių da­ly­tu­vais, nes da­bar pa­sta­ty­tos jais bu­vo už­pil­dy­tos tik po­rą sa­vai­čių.

Pro­jek­tas tik­rai bū­tų nau­din­gas ke­tur­ko­jų au­gin­to­jams, ta­čiau jo vyk­dy­mo re­zul­ta­tų mies­te iki šiol dar ne­ma­ty­ti.

Kreip­ta­si į Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­rą

Kaip sa­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to ūkio sky­riaus ve­dė­ja Pal­mi­ra Raš­kaus­kie­nė, bu­vo pa­skelb­tas kon­kur­sas pirk­ti pus­šim­tį dė­žių šu­nų eks­kre­men­tams su to­kių dė­žių ap­tar­na­vi­mo pa­slau­ga, ta­čiau lai­mė­to­jas ne­at­si­ra­do, nes ne­aiš­ku, kur uti­li­zuo­ti eks­kre­men­tus, iš­tuš­ti­nus tam skir­tas dė­žes.

Da­bar ren­gia­ma­si kon­kur­so bū­du nu­pirk­ti tik mi­nė­tas dė­žes, o dėl eks­kre­men­tų pri­ėmi­mo rei­kia kreip­tis į įmo­nes, ku­rios tu­ri lei­di­mus tvar­ky­ti to­kios rū­šies at­lie­kas.

P.Raš­kaus­kie­nės tei­gi­mu, dė­žės tu­rė­tų bū­ti įsi­gy­tos dar šį­met, ta­čiau bus pa­sta­ty­tos, kai bus nu­pirk­ta jų ap­tar­na­vi­mo pa­slau­ga.

Sa­vi­val­dy­bės sie­kis – kad šu­nų gam­ti­niai rei­ka­lai kar­tu su miš­rio­mis at­lie­ko­mis ne­pa­tek­tų į są­var­ty­ną. Šiuo me­tu toks pro­ce­sas vyks­ta, nes nė­ra ki­to­kio pa­si­rin­ki­mo. Tai pa­tvir­ti­no ir P.Raš­kaus­kie­nė, ir mies­tą tvar­kan­čių įmo­nių at­sto­vai.

Kaip sa­kė Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro di­rek­to­rius ir Lie­tu­vos re­gio­ni­nių at­lie­kų tvar­ky­mo cen­trų aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tas Al­gir­das Rei­pas, gy­vū­nų eks­kre­men­tai nė­ra pri­ski­ria­mi ko­mu­na­li­nėms at­lie­koms, ku­rių tvar­ky­mą or­ga­ni­zuo­ja cen­tras, pa­gal iden­ti­fi­ka­ci­nį at­lie­kų ko­dą tai nė­ra įtrauk­ta į cen­tro tu­ri­mą Tar­šos in­teg­ruo­tos pre­ven­ci­jos ir kon­tro­lės lei­di­mą: „Ka­dan­gi Aly­tus lyg ir pir­mas ša­ly­je ėmė­si ci­vi­li­zuo­tai spręs­ti šu­nų gam­ti­nių rei­ka­lų pro­ble­mą, o ke­tur­ko­jų eks­kre­men­tai į są­var­ty­ną ne­tu­rė­tų pa­tek­ti su miš­rio­mis at­lie­ko­mis, krei­pė­mės į Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­rą, kad bū­tų iš­duo­tas lei­di­mas tvar­ky­ti to­kias at­lie­kas. Iki šiol to­kiam lei­di­mui ne­bu­vo po­rei­kio – mies­te vi­sai ne­se­niai at­si­ra­do spe­cia­lios dė­žės šu­nų eks­kre­men­tams.“

Kaip tei­gė V.Ven­cius, įvyk­dy­ti jo lai­mė­tą aly­tiš­kių ini­cia­ty­vų pro­jek­tą sa­vi­val­dy­bei tam­pa tam tik­ru iš­šū­kiu, bet gy­ven­to­jams jis tik­rai rei­ka­lin­gas, tai pa­ro­dė ir žmo­nių pa­lai­ky­mas bal­suo­jant dėl pro­jek­to.

Ta­ry­bos na­rys at­krei­pė dė­me­sį, kad, pa­vyz­džiui, Drus­ki­nin­kuo­se spe­cia­lios dė­žės su mai­še­liais šu­nų eks­kre­men­tams su­rink­ti vie­šo­se vie­to­se įreng­tos jau se­niai.

Gy­vū­nų ka­pi­nių įren­gi­mas vis dar ža­da­mas iki me­tų pa­bai­gos

Mies­to ta­ry­bos Miš­rios ta­ry­bos na­rių gru­pės ir jos at­sto­vo V.Ven­ciaus ini­cia­ty­va ba­lan­džio pa­bai­go­je ta­ry­ba pri­ta­rė, kad sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja steig­tų gy­vū­nų ka­pi­nes Aly­taus ra­jo­ne, Ne­mu­nai­čio se­niū­ni­jo­je, Bal­nin­kų kai­me. Tai mies­to sa­vi­val­dy­bės val­do­mos Už­upių ka­pi­nės, o gy­vū­nams lai­do­ti bū­tų ski­ria­ma iki 40 arų te­ri­to­ri­ja, nu­to­lu­si nuo žmo­nių lai­do­ji­mo vie­tos.

Tuoj po to­kio ta­ry­bos pri­im­to spren­di­mo sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to ūkio sky­riaus ve­dė­ja P.Raš­kaus­kie­nė sa­kė, kad gy­vū­nų ka­pi­nės tu­rė­tų pra­dė­ti veik­ti ru­de­nį, nu­ma­to­mo­je te­ri­to­ri­jo­je iš­ge­nė­jus me­džius ir iš­kir­tus krū­mus ir tam mies­to ta­ry­bai sky­rus lė­šų.

Ve­dė­jos tvir­ti­ni­mu, mies­to ta­ry­ba me­džiams ge­nė­ti ir krū­mams iš­kirs­ti gy­vū­nų lai­do­ji­mo vie­to­je jau yra sky­ru­si 3 tūkst. eu­rų, ta­čiau dar­bus at­lik­ti nu­ma­to­ma po Vė­li­nių. Mat pa­gal Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos nu­sta­ty­tą tvar­ką dėl in­ten­sy­viau­sio lau­ki­nių paukš­čių vei­si­mo­si lai­ko­tar­pio me­džius kirs­ti ir ge­nė­ti drau­džia­ma nuo ko­vo 15-osios iki rug­pjū­čio 1-osios, ne­bent me­džiai kel­tų grės­mę žmo­nių gy­vy­bei ar tur­tui.

Pa­sak P.Raš­kaus­kie­nės, nuo rug­pjū­čio iki šiol me­džių gy­vū­nų lai­do­ji­mo vie­to­je ne­spė­ta iš­ge­nė­ti ir dėl ki­tos svar­bios prie­žas­ties – sa­vi­val­dy­bės šiems dar­bams kon­kur­so bū­du pa­sam­dy­ta Kau­no ben­dro­vė „Ir­gi­ta“ tu­ri iš­ge­nė­ti daug me­džių ki­to­se mies­tui ir gy­ven­to­jams svar­bio­se vie­to­se.

Ta­čiau Mies­to ūkio sky­riaus ve­dė­ja pa­ti­ki­no, kad gy­vū­nų ka­pi­nės Už­upiuo­se tu­rė­tų bū­ti įreng­tos iki me­tų pa­bai­gos.

Alma MOSTEIKAITĖ

Rekomenduojami video