Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tvar­kant ra­jo­no ke­lius bus ga­li­ma pri­si­dė­ti pri­va­čio­mis lė­šo­mis

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pa­tvir­ti­no tvar­kos ap­ra­šą, ku­ria­me nu­ma­ty­ta, jog ka­pi­ta­liai tvar­kant šiai sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čius vie­ti­nės reikš­mės ke­lius sa­vo lė­šo­mis ga­lės pri­si­dė­ti fi­zi­niai ir ju­ri­di­niai as­me­nys. Pri­si­dė­ji­mas tu­rės bū­ti ne ma­žiau kaip 30 proc. re­mon­to dar­bų ver­tės. O to­kiu bū­du ka­pi­ta­liai re­mon­tuo­ja­miems, dau­ge­liu at­ve­jų – as­fal­tuo­ja­miems vie­ti­nės reikš­mės ke­liams bus su­tei­kia­mas pri­ori­te­tas.

Su­lauk­ta pa­siū­ly­mų

Kaip sa­kė Aly­taus ra­jo­no vi­ce­me­ras Au­ri­mas Trun­cė, pas­ta­ruo­ju me­tu į sa­vi­val­dy­bę krei­pė­si Aly­taus, Dau­gų se­niū­ni­jų gy­ven­to­jai, kai ku­rios įmo­nės iš Mi­ros­la­vo se­niū­ni­jos su pa­siū­ly­mais fi­nan­siš­kai pri­si­dė­ti as­fal­tuo­jant sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čius vie­ti­nės reikš­mės ke­lius: „Pa­gal sa­vi­val­dy­bė­je pa­tvir­tin­tą vie­ti­nės reikš­mės re­mon­tuo­ja­mų ke­lių ei­lę jiems tek­tų il­gai lauk­ti. O pa­siū­ly­mas pri­si­dė­ti pri­va­čio­mis lė­šo­mis šį pro­ce­są pa­spar­tin­tų. Va­di­na­ma­sis da­li­nis ke­lių ar gat­vių as­fal­ta­vi­mo fi­nan­sa­vi­mas yra ne vie­no­je sa­vi­val­dy­bė­je, to­dėl ir mes nu­spren­dė­me ei­ti to­kiu pat ke­liu.“

Prieš ku­rį lai­ką ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė bu­vo nu­ma­čiu­si gy­ven­to­jų fi­nan­si­nį pri­si­dė­ji­mą ka­pi­ta­liai tvar­kant vie­ti­nės reikš­mės ke­lius. To­kia tvar­ka bu­vo nu­sta­ty­ta skirs­tant gau­na­mas lė­šas iš ša­lies Ke­lių prie­žiū­ros ir plėt­ros pro­gra­mos. Ta­čiau no­rin­čių­jų pri­si­dė­ti ne­at­si­ra­do ir be­si­siū­lan­čių­jų da­ly­vau­ti da­li­nia­me fi­nan­sa­vi­me ne­bu­vo.

Ka­dan­gi da­bar su­lauk­ta no­rin­čių­jų sa­vo lė­šo­mis pri­si­dė­ti tvar­kant ra­jo­no vie­ti­nės reikš­mės ke­lius, sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pa­tvir­ti­no tvar­kos ap­ra­šą, ku­ria­me nu­ma­ty­ta, jog prie šių dar­bų sa­vo lė­šo­mis ga­lės pri­si­dė­ti fi­zi­niai ir ju­ri­di­niai as­me­nys. To­kiu bū­du re­mon­tuo­ja­mi ke­liai taps pri­ori­te­tu, o pri­si­dė­ji­mas tu­rės siek­ti ne ma­žiau kaip 30 proc. re­mon­to dar­bų ver­tės.

Ga­li bū­ti skir­ta apie 300 tūkst. eu­rų

Re­a­liai mi­nė­tas ap­ra­šas pra­dės veik­ti tik ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai nu­ma­čius lė­šas da­li­niam fi­nan­sa­vi­mui. Tai at­si­tiks at­ei­nan­čiais me­tais, pa­tvir­ti­nus 2024-ųjų ra­jo­no biu­dže­tą.

Vi­ce­me­ro A.Trun­cės tei­gi­mu, šiam fi­nan­sa­vi­mui ga­li bū­ti skir­ta apie 300 tūkst. eu­rų: „Dėl to tu­rės ap­si­spręs­ti ra­jo­no ta­ry­ba ir to­kia bū­tų pra­di­nė su­ma. Jei ma­ty­tu­me, kad gy­ven­to­jų ir įmo­nių pri­si­dė­ji­mas as­fal­tuo­jant ke­lius tam­pa po­pu­lia­rus, tek­tų ieš­ko­ti pa­pil­do­mų lė­šų.“

Šiuo me­tu iš maž­daug 1 tūkst. 200 ki­lo­met­rų ra­jo­no vie­ti­nės reikš­mės ke­lių as­fal­tuo­ta tik apie 400 ki­lo­met­rų.

Di­džiau­sias vie­ti­nės reikš­mės ke­lių tin­klas yra Dau­gų se­niū­ni­jo­je – 170 ki­lo­met­rų, dau­giau kaip po 100 ki­lo­met­rų to­kių ke­lių – Aly­taus ir Alo­vės se­niū­ni­jo­se. O ma­žiau­sia vie­ti­nės reikš­mės ke­lių – tik per 50 ki­lo­met­rų – tu­ri Ne­mu­nai­čio se­niū­ni­ja.

Rekomenduojami video