Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tvar­ky­da­mi Dau­gų eže­rą „Ap­lin­kot­var­kos dar­bai” ap­lin­kai pa­da­rė 8 tūkst. eu­rų ža­lą

Šios sa­vai­tės pra­džio­je Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Aly­taus gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­ja ben­dro­vei „Ap­lin­kot­var­kos dar­bai“, ne­tei­sė­tai tvar­kiu­siai Dau­gų eže­rą Aly­taus ra­jo­ne, pa­tei­kė rei­ka­la­vi­mą at­ly­gin­ti ap­lin­kai pa­da­ry­tą ža­lą – 7 tūkst. 747 eu­rus. Pas­ta­ro­ji ben­dro­vė re­gist­ruo­ta Aly­taus ra­jo­ne, Pi­va­šiū­nų se­niū­ni­jo­je, Či­žiū­nų kai­me. Sa­va­va­liš­kus eže­ro tvar­ky­mo dar­bus (nuotr.) ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai su­stab­dė sau­sio pra­džio­je.

Pra­ne­ši­mas gau­tas per­nykš­čio gruo­džio pa­bai­go­je

Aly­taus gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­ja pra­ne­ši­mą apie ga­li­mai ne­tei­sė­tus Dau­gų eže­ro Aly­taus ra­jo­ne tvar­ky­mo dar­bus ga­vo per­nykš­čio gruo­džio 30-ąją. Pra­neš­ta, jog gal­būt ne­tu­rint lei­di­mo va­lo­mas šio eže­ro da­lies, esan­čios ne­to­li Dau­gų ka­pi­nių, dug­nas, taip nio­ko­ja­ma van­dens tel­ki­nio au­ga­li­ja, ken­kia­ma čia pe­rin­tiems paukš­čiams, o iš eže­ro iš­kas­tas dum­blas ir au­ga­li­jos lie­ka­nos pi­la­mos pa­kran­tė­je.

Dau­gų eže­ro pa­kran­tę ap­žiū­rė­ję ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai jo tvar­ky­mo dar­bus su­stab­dė sau­sio pra­džio­je. Kaip sa­kė Aly­taus gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­jos vir­ši­nin­kas Jo­nas Jar­ma­la­vi­čius, nu­sta­ty­ta, kad ne­si­lai­ko­ma pa­vir­ši­nių van­dens tel­ki­nių tvar­ky­mo rei­ka­la­vi­mo, drau­džian­čio van­dens tel­ki­nio pa­kran­tės ap­sau­gos juos­to­je san­dė­liuo­ti, ša­lin­ti ir skleis­ti dug­no nuo­sė­das.

Pra­dė­ję ty­ri­mą dėl to­kių dar­bų ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai iš­si­aiš­ki­no, kad juos at­li­ko Aly­taus ra­jo­ne, Pi­va­šiū­nų se­niū­ni­jo­je, Či­žiū­nų kai­me re­gist­ruo­ta ben­dro­vė „Ap­lin­kot­var­kos dar­bai“.

Dar­bų su­de­ri­ni­mo su Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ra ne­tu­rė­ta

Kaip tvir­ti­no Aly­taus gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­jos vir­ši­nin­kas, Dau­gų eže­ro tvar­ky­mo dar­bų su­de­ri­ni­mo su Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ra, kas yra bū­ti­na to­kiu at­ve­ju, ir tam nu­sta­ty­tų są­ly­gų ne­tu­rė­ta. Taip pat, pa­sak J.Jar­ma­la­vi­čiaus, bu­vo kreip­ta­si į Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją su pa­klau­si­mu, ar bu­vo kaž­kam su­teik­ta tei­sė tvar­ky­ti Dau­gų eže­ro pa­kran­tę mi­nė­to­je vie­to­je. Gau­tas at­sa­ky­mas pa­liu­di­jo, kad to­kia tei­sė ne­bu­vo su­teik­ta nei fi­zi­niams, nei ju­ri­di­niams as­me­nims.

Siek­da­mi įver­tin­ti ap­lin­kai pa­da­ry­tą ža­lą ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai už­sa­kė ge­o­de­zi­nius ma­ta­vi­mus. Jais bu­vo nu­sta­ty­tas tiks­lus pa­žeis­tas eže­ro dug­no ir pa­kran­tės ap­sau­gos juos­tos plo­tas.

Taip ap­skai­čiuo­ta ap­lin­kai pa­da­ry­ta ža­la – 7 tūkst. 747 eu­rai.

„Įmo­nė bu­vo tik iš­nuo­mo­ju­si eks­ka­va­to­rių“

Šios sa­vai­tės pra­džio­je Aly­taus gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­ja „Ap­lin­kot­var­kos dar­bams“ pa­tei­kė rei­ka­la­vi­mą at­ly­gin­ti ap­lin­kai pa­da­ry­tą ža­lą ne­tei­sė­tai tvar­kant Dau­gų eže­rą. Va­do­vau­jan­tis ati­tin­ka­mais tei­sės ak­tais, ben­dro­vė be­veik 8 tūkst. eu­rų į vals­ty­bės biu­dže­tą tu­ri su­mo­kė­ti per 40 die­nų. To ne­pa­da­rius, ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai dėl ža­los iš­ieš­ko­ji­mo tu­ri tei­sę kreip­tis į teis­mą.

Ap­mo­kė­jus ža­lą bus spren­džia­ma dėl ad­mi­nist­ra­ci­nės bau­dos sky­ri­mo „Ap­lin­kot­var­kos dar­bams“ už ne­tei­sė­tus veiks­mus tvar­kant Dau­gų eže­rą.

Va­kar, va­sa­rio 22-osios, ry­tą šios ben­dro­vės di­rek­to­rius Kęs­tu­tis Ja­ki­ma­vi­čius tei­gė, kad jo­kio pra­ne­ši­mo apie pa­teik­tą rei­ka­la­vi­mą dar ne­gau­ta. Pa­klaus­tas, ar bus ap­mo­kė­ta žala, pa­reiš­kė: „Kai gau­si­me, svars­ty­si­me.“

„Ap­lin­kot­var­kos dar­bų“ di­rek­to­rius aiš­ki­no, kad ben­dro­vė tu­ri lei­di­mą nuo­mo­ti tech­ni­ką ir ją ga­li nuo­mo­ti bet kam, kaip ir mi­nė­tu Dau­gų eže­ro tvar­ky­mo at­ve­ju: „Įmo­nė bu­vo tik iš­nuo­mo­ju­si eks­ka­va­to­rių. Tam žmo­gui rei­kia me­da­lį už­ka­bin­ti, kad tvar­ko pa­kran­tę ir puo­šia ap­lin­ką. Ne­gi ge­riau, kai čia mė­to­si bu­te­liai, skar­di­nės.“

K.Ja­ki­ma­vi­čius, pa­pra­šy­tas įvar­dy­ti, kam kon­kre­čiai jo va­do­vau­ja­ma ben­dro­vė bu­vo iš­nuo­mo­ju­si eks­ka­va­to­rių, to pa­da­ry­ti ne­su­ti­ko.

Aly­taus gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­jai tas as­muo yra ži­no­mas, jis yra dau­giš­kis, ta­čiau ne­bai­gus ty­ri­mo ne­at­sklei­džia­mas.

Aly­taus gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­jos vir­ši­nin­kas J.Jar­ma­la­vi­čius sa­kė, kad nu­sta­ty­ta, jog ne­tei­sė­tai Dau­gų eže­rą tvar­kė „Ap­lin­kot­var­kos dar­bų“ eks­ka­va­to­rius, vai­ruo­ja­mas tos pa­čios ben­dro­vės dar­buo­to­jo.

Ši ben­dro­vė iki ge­gu­žės pa­bai­gos įpa­rei­go­ta iš Dau­gų eže­ro pa­kran­tės ap­sau­gos juos­tos pa­ša­lin­ti čia su­pil­tas iš eže­ro iš­trauk­tas dum­blo nuo­sė­das ir van­dens au­ga­li­jos lie­ka­nas.

Ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai ty­ri­mą dėl ne­tei­sė­to ar­ba sa­va­va­liš­ko Dau­gų eže­ro tvar­ky­mo tę­sia, šią te­ri­to­ri­ją nuo­lat ste­bi.

Rekomenduojami video