Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vie­ni gy­ven­to­jai gai­li­si me­džių, ki­ti sa­ko, kad bus sau­giau

Aly­tiš­kiai šią sa­vai­tę su­ne­ri­mo dėl se­nų­jų kle­vų kir­ti­mų Vy­tau­to gat­vė­je. Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ap­lin­kos ap­sau­gos sky­riaus spe­cia­lis­tai pa­aiš­ki­no, kad ge­gu­žės mė­ne­sį per sis­te­mą „Tvar­kau Aly­tų“ bu­vo gau­tas gy­ven­to­jo pra­ne­ši­mas dėl Vy­tau­to gat­vė­je au­gan­čių kle­vų būk­lės, ku­rių sau­sos ir džiūs­tan­čios ša­kos krin­ta ant gat­vės ir ša­li­gat­vio, me­džiai ke­lia pa­vo­jų gy­ven­to­jams bei pra­va­žiuo­jan­tiems gat­ve. Ko­mi­si­jai ap­žiū­rė­jus raš­te mi­ni­mus Vy­tau­to gat­vės me­džius bu­vo iš­duo­tas lei­di­mas kirs­ti ke­tu­ris džiūs­tan­čius, pa­žeis­tus pu­vi­nio kle­vus.

Pa­sak spe­cia­lis­tų, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja nuo­lat gau­na gy­ven­to­jų pra­šy­mus dėl Vy­tau­to gat­vės žel­di­nių būk­lės ver­ti­ni­mo ir lei­di­mo kirs­ti, kaip ir iš ki­tų Aly­taus mies­to se­no­sios da­lies gy­ve­na­mų­jų ra­jo­nų gy­ven­to­jų. Žel­dy­nų ir žel­di­nių ap­sau­gos, prie­žiū­ros ir tvar­ky­mo ko­mi­si­ja nuo­lat ste­bi žel­di­nių būk­lę ir ver­ti­na be­si­kei­čian­čią si­tu­a­ci­ją.

„Iš tik­rų­jų me­džių la­bai gai­la, nes mes, už­au­gę šio­je gat­vė­je, juos ma­tė­me nuo vai­kys­tės. Bet vis­kam juk at­ei­na lai­kas, taip ir šie kle­vai, gal­būt ir dėl ne­tin­ka­mo ge­nė­ji­mo, ta­po pa­vo­jin­gi. Po stip­res­nio vė­jo jų ša­kos lūž­da­vo ir anks­čiau, jei žmo­gaus ūgio, pa­tys jas su­tvar­ky­da­vo­me. Ta­čiau ge­rai me­nu, kaip 2016 me­tais nu­lū­žo to­kia ša­ka, kad tik dėl lai­min­go at­si­tik­ti­nu­mo iš­veng­ta ne­lai­mės. No­rint su­tvar­ky­ti tą ša­ką, te­ko kvies­tis ug­nia­ge­sius gel­bė­to­jus“, – „Aly­taus nau­jie­noms“ pa­sa­ko­jo Vy­tau­to gat­vės gy­ven­to­jai.

Pa­sak jų, pra­šy­mai kirs­ti kle­vus bu­vo ra­šy­ti ne kar­tą ir ne du, bet ten­kin­ti tik šią va­sa­rą. Gy­ven­to­jai pa­ste­bi, kad, jau ne­kal­bant apie au­to­mo­bi­lius, ku­rių ruo­že prie se­nų­jų me­džių nie­kas ne­pa­lik­da­vo dėl sau­gu­mo, ne­ri­mo bū­ta ir dėl ša­li­gat­viu į gre­ti­mas mo­kyk­las ei­nan­čių vai­kų.

Iš vi­so per 2023 me­tus Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­kos ap­sau­gos sky­rius iš­da­vė 99 lei­di­mus ir pri­ėmė 64 spren­di­mus kirs­ti, ki­taip pa­ša­lin­ti iš au­gi­mo vie­tos ar in­ten­sy­viai ge­nė­ti sau­go­ti­nus žel­di­nius. Pra­šy­mų yra gau­ta dau­giau – daž­niau­siai gy­ven­to­jai, be­si­krei­pian­tys dėl žel­di­nių per­tvar­ky­mo, pa­gei­dau­ja juos kirs­ti.

Sky­riaus spe­cia­lis­tai pa­ste­bi, kad Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės žel­dy­nų ir žel­di­nių ap­sau­gos, prie­žiū­ros ir tvar­ky­mo ko­mi­si­ja ne vi­sa­da ga­li pa­ten­kin­ti vi­sų pra­šy­mus kirs­ti žel­di­nius, nes ga­na daž­nai pra­šo­mi kirs­ti žel­di­niai bū­na svei­ki, bet ke­lian­tys tam tik­rų ne­pa­to­gu­mų pra­šan­tiems juos kirs­ti. To­kiu at­ve­ju ko­mi­si­ja siū­lo žel­di­nius ge­nė­ti, siek­da­ma iš­spręs­ti su­si­da­riu­sias pro­ble­mas. Jei­gu ge­nint ne­iš­spren­džia­ma si­tu­a­ci­ja, žel­di­nius vis tiek rei­kia ša­lin­ti, pra­šo­ma su­mo­kė­ti žel­di­nių at­ku­ria­mo­ji ver­tė, taip pat pra­šo­ma gy­ven­to­jų su­ti­ki­mą liu­di­jan­čio pro­to­ko­lo (DNS ben­dri­jos at­ve­ju).

Šiuo me­tu mies­te ma­to­ma dau­giau žel­di­nių kir­ti­mo dar­bų. Taip at­si­ti­ko dėl to, kad nuo ko­vo 15 die­nos iki rug­pjū­čio 1 die­nos (iš­sky­rus at­ve­jus, kai me­džiai ke­lia grės­mę žmo­nių gy­vy­bei, svei­ka­tai, tur­tui, sau­giam eis­mui, sau­giam elek­tros ener­gi­jos, ši­lu­mos, du­jų, naf­tos ir jos pro­duk­tų tie­ki­mo at­nau­ji­ni­mui) žel­di­nių kir­ti­mo dar­bai ne­vyk­do­mi dėl in­ten­sy­vaus lau­ki­nių paukš­čių per­ėji­mo. Mi­nė­tu lai­ko­tar­piu, nors ir ne­vyk­do­mi dar­bai, bet į Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją no­rin­tys tvar­ky­ti ar kirs­ti žel­di­nius krei­pia­si vis tiek ir sa­vi­val­dy­bės žel­dy­nų ir žel­di­nių ap­sau­gos, prie­žiū­ros ir tvar­ky­mo ko­mi­si­ja jų pra­šy­mus nag­ri­nė­ja ir iš­duo­da lei­di­mus su pa­sta­ba, nuo ka­da bus ga­li­ma pra­dė­ti vyk­dy­ti pra­šo­mus žel­di­nių tvar­ky­mo dar­bus.

„Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės žel­dy­nų ir žel­di­nių ap­sau­gos, prie­žiū­ros ir tvar­ky­mo ko­mi­si­ja su­si­du­ria su gy­ven­to­jų ne­pa­si­ten­ki­ni­mu tiek dėl lei­džia­mų, tiek dėl ne­lei­džia­mų kirs­ti žel­di­nių. Žel­di­nių klau­si­mas bu­vo vi­sa­da ak­tu­a­lus, nes tai da­lis mū­sų gy­ve­na­mo­sios ap­lin­kos, dau­ge­liu at­ve­jų, ga­li­ma teig­ti, gy­ve­na­mo­sios ap­lin­kos ko­ky­bės ga­ran­tas. Ko­mi­si­ja vi­sa­da pa­siū­lo su pra­šy­mu kirs­ti žel­dy­nus be­si­krei­pian­tiems gy­ven­to­jams al­ter­na­ty­vias ga­li­my­bes, sie­kia­ma mak­si­ma­liai iš­sau­go­ti žel­di­nius. Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja su­in­te­re­suo­ta, kad Aly­taus mies­to ap­lin­ka bū­tų kuo ža­les­nė ir pa­trauk­les­nė, daug dė­me­sio ski­ria nau­jų žel­di­nių so­di­ni­mui tiek nu­si­sto­vė­ju­sio­se gy­ve­na­mo­sio­se ap­lin­ko­se, tiek įren­giant ar re­konst­ruo­jant gat­ves. Vyk­dant gat­vių re­konst­ruk­ci­ją, ap­žel­di­ni­mo da­lis yra ne­at­sie­ja­ma pro­jek­to da­lis. Mies­to ap­lin­ka nė­ra pa­lan­ki žel­di­nių au­gi­mui, dėl to vyk­do­ma pa­so­din­tų žel­di­nių in­ten­sy­ves­nė prie­žiū­ra ma­žiau­siai pir­mais trejais jų au­gi­mui kri­ti­niais me­tais“, – tei­gia Ap­lin­kos ap­sau­gos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Ra­mu­nė Zub­rė.

Rekomenduojami video