Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žmonių ir tarnybų akistata su neaiškios kilmės medžiaga

Įvykis Mieliūnų kaime patikrino tarnybų budrumą ir gebėjimą bendrauti su pavojingos situacijos akivaizdoje susidūrusiais žmonėmis. Pastariesiems susidarė įspūdis, kad specialių tarnybų ir specialistų daug, tačiau veiksnumo maža.

Ne visi gamtiniai ar dėl neatsakingos veiklos kylantys įvykiai yra ekstremalūs. Tačiau įtartinas radinys - vokas, paketas, balionas, konteineris ar indas su pavojinga chemine medžiaga ir (ar) mišiniu (preparatu) arba neaiškios kilmės (nenustatyta) medžiaga - vienas iš tų, priskiriamų prie ekstremaliųjų įvykių.

Atkasė metalines statines su raudonais milteliais

Biržų rajono Mieliūnų kaimo gyventojai prie namų ekskavatoriumi atkasę statines su neaiškiomis medžiagomis, nuo kurių sklido kvapas, elgėsi atsakingai. Informaciją apie radinį gavo aplinkosaugininkai, savivaldybės ekologas ir civilinės saugos specialistė, priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Pranešimas apie liepos 5 dienos rytą, apie 10.40 val., įvykį įregistruotas bendruoju pagalbos telefonu. Į Vabalninko seniūnijos Mieliūnų kaimą nuvykusi Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos komanda radiacinio fono matuokliu ir dujų analizatoriumi tikrino oro taršą. Ji nebuvo padidėjusi. Kaip rašoma priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pateiktoje įvykių suvestinėje, ūkininko traktoriumi ir parankinėmis priemonėmis buvo atkastos dvi po 180 litrų metalinės statinės. Jos jau buvo pažeistos, turinys skverbėsi į gruntą. Tyrimui paimti raudonų miltelių mėginiai.

Įmonės „Biržų komunalinis ūkis" konteineriniame automobilyje bei maišuose buvo sukrauta ir išvežta apie 5 kubinius metrus grunto bei metalinių atliekų.

Tačiau pavojingų atliekų radinio Mieliūnuose istorija žmonėms, prie kurių sodybų atkastos statinės, neatrodo tokia sklandi ir anaiptol dar nesibaigusi.

Kieno žemė, to ir rūpestis?

Statines su dvokiančia medžiaga atkasė Mieliūnų kaimo ūkininkas. Įvykyje buvo ir Algis Šulnius, su kuriuo pirmadienį kalbėjosi „Šiaurės rytai". Statines prie pat Šulnių ir kaimynės sodybos atkasė traktoriumi dirbęs vyro sūnus.

Net nedvejodami vyrai apie radinį pranešė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Biržų rajono agentūros vedėjai Elonai Pipiraitei, skambino ir bendruoju pagalbos telefonu.

Į Mieliūnus atvyko ugniagesiai gelbėtojai, E. Pipiraitė kartu su Biržų rajono savivaldybės civilinės saugos specialiste Erika Kazlauskaite ir ekologu Vytautu Džėja.

Nežinia, kokie dialogai vyko Mieliūnuose tarp vietos gyventojų ir tarnybų atstovų, tačiau A. Šulnius liko nustebęs ir nusivylęs.

„Ekstremaliems įvykiams rajone sukurta ir komisijų, ir tarnybų, tačiau pamatai, kad iš tikro jos yra neįgalios. Jei kas nors ėmėsi iniciatyvos, tai tik Elona Pipiraitė. Kol ji neužsuko to rato, tai nieko ir nebuvo", - sakė A. Šulnius.

Vyrą ir jo sūnų apstulbino tai, kad savivaldybės atstovai pareiškė, jog pavojingas radinys yra žemės savininkų rūpestis. Toje vietoje, kur netikėtai buvo atkastos statinės, yra Šulnių kaimynystėje gyvenančios garbaus amžiaus moters žemė. Tai, anot vyro, nejaugi moteriškė ar jos kaimynai turėtų rūpintis nežinia kokiais laikais ir kieno užteršta aplinka. Vėliau, įsikišus kitiems įvykyje buvusiems pareigūnams, savivaldybė ėmėsi ieškoti konteinerių užterštam gruntui surinkti.

Pasak A. Šulniaus, kažkiek grunto surinkta, tačiau užterštos žemės tikrai dar likę. Per daugelį metų (nuo 1980 - ųjų čia gyvenančios moters liudijimu, jos žemėje jokių kasinėjimų nebuvę) medžiaga iš irstančių statinių skverbėsi į žemę, drenažo sistema tekėjo į vandens telkinius.

Šulnius sako girdėjęs, jog kadaise netoli tos vietos, kur užkastos statinės, buvę sandėliuojami chemikalai. Tai kažkas juos gal prieš 30 metų ir pasistengęs „palaidoti".

Teršalus iškasti ir krauti į konteinerį padėjo traktoriumi dirbęs ūkininkas.

Taip pasielgti galėjo tik beprotis?

Biržų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas ekologas V. Džėja sakė, kad užterštas gruntas surinktas į Biržų rajone komunalines paslaugas atliekančios įmonės konteinerį. Kai bus atlikti tyrimai, paaiškės, kokiu būdu medžiagas reikės tvarkyti.

„Žiūrėsim, kur vežti. Priklausomai nuo atlikto tyrimo, teks rinktis arba „Grunto valymo technologijas", arba gerokai brangesnę įmonę „Toksika", - sakė V. Džėja.

Savivaldybės specialistas mąstė, kad užkasti statines su pavojingais chemikalais „galėjo tik beprotis".

„Ar koks nors žemdirbys, prisivogęs ir nebeturėjęs kur dėti, ar kolūkio specialistai šitaip pavojingomis medžiagomis atsikratyti galėjo", - svarstė ekologas. Anot jo, kol kas išgabenta apie 2 tonas užteršto grunto.

Aplinkosaugos agentūros vedėja E. Pipiraitė sakė, kad savivaldybei surašytas nurodymas nustatyti likutinį užteršto grunto kiekį. Vedėja dėkinga už pagalbą ūkininkų šeimai, ugniagesiams gelbėtojams, konteinerį gruntui paskolinusiai Biržuose dirbančiai komunalinių paslaugų įmonei.

Savivaldybės civilinės saugos specialistės E. Kazlauskaitės pirmadienį pakalbinti nepavyko - ji išėjo atostogų.

 

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video