Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
PSO: užsikrėsti koronavirusu per maistą negalima

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį paragino žmones nebijoti užsikrėsti naujuoju koronavirusu per maistą, Kinijos testuotojams aptikus šio užkrato pėdsakų maiste ir ant maisto produktų pakuočių.

Viruso pėdsakai buvo rasti antradienį Kinijos Šendženo mieste, atliekant įprastinius iš Brazilijos importuotų užšaldytų viščiukų sparnelių patikrinimus, pranešė miesto valdžia.

Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyriaus pacientų mėginiai dėl COVID-19 – neigiami Pasak jos, buvo nedelsiant atlikti tyrimai asmenims, kontaktavusiems su užterštais produktais, taip pat jų artimiesiems, o visų testų rezultatai buvo neigiami. Tuo metu Kinijos rytinėje Anhujaus provincijoje Uhu miesto meras ketvirtadienį paskelbė, kad viruso pėdsakų buvo rasta ant restorano šaldymo kameroje laikytų krevečių pakuočių, importuotų iš Ekvadoro.

PSO pabrėžė, kad panikuoti nereikia, nes neužfiksuota jokių atvejų, kai koronaviruso sukeliama kvėpavimo takų liga COVID-19 būtų perduodama per maistą. „Žmonės jau ir taip yra pakankamai išsigandę ir įbauginti per COVID pandemiją“, – Ženevoje per virtualią konferenciją kalbėjo PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas.

„Žmonės neturėtų bijoti maisto ar maisto pakuočių, taip pat maisto perdirbimo ar pristatymo“, – pažymėjo jis. „Nėra jokių įrodymų, kad maistas ar maisto grandinė prisideda prie šio viruso plitimo, – sakė pareigūnas. – Mūsų maistas COVID požiūriu yra saugus.“ PSO epidemiologė Maria van Kerkhove savo ruožtu patvirtino, kad JT sveikatos apsaugos agentūra gavo pranešimų, jog Kinija ieško koronaviruso pėdsakų ant maisto produktų pakuočių.

  „Jie ištyrė kelis šimtus tūkstančių nuo pakuočių paimtų mėginių, bet teigiamų rezultatų buvo labai, labai nedaug – mažiau nei 10“, – pareiškė ji. „Žinome, kad virusas gali kurį laiką išlikti ant paviršių“, – pridūrė ekspertė. „Jei viruso iš tikrųjų yra maiste – o mes neturime pavyzdžių, kad šis virusas būtų perduotas per maistą, kai kas nors vartoja maisto produktą, – jis gali būti sunaikintas, kaip ir kiti virusai, termiškai apdorojant mėsą“, – paaiškino M. van Kerkhove.

Rekomenduojami video