Diabetas ištinka tuomet, kai organizme sutrinka insulinu vadinamo hormono gamyba. Šia liga sergančių pacientų insulinas yra arba neveiksmingas, arba jo nėra pakankamai, arba visai nėra. Insulinas leidžia kraujyje esančiam cukrui pateikti į kitas organizmo ląsteles.
Diabetas – tai dažna
liga, kuria vien Jungtinėje Karalystėje šiuo metu serga beveik penki
milijonai žmonių, rašoma express.co.uk. Šis skaičius iki 2030 metų
turėtų dar labiau padidėti – prognozuojama, kad diabetu sirgs vienas iš
10 žmonių.
Laimei, diabetą galima suvaldyti imantis paprastų mitybos pokyčių, tuo
tarpu antrojo tipo diabetui kai kuriais atvejais galima visai užkirsti
kelią. Vienas iš maisto produktų, kuris gali užkirsti kelią diabetui ir
padėti suvaldyti cukraus kiekį kraujyje, yra šilauogės. Šios mėlynos
spalvos uogos parduotuvėse brangiai nekainuoja.
Šilauogės cukraus kiekį kraujyje suvaldo keliais skirtingais būdais
Žurnale „Nutrients“ publikuotas tyrimas rodo, kad šilauogės cukraus
kiekį kraujyje suvaldo keliais skirtingais būdais. Viena tyrimo dalyvių
grupė valgė šilauoges su rieke baltos duonos, kurioje yra daug
angliavandenių. Angliavandeniai organizme yra skaidomi į gliukozę. Kita
tyrimo dalyvių grupė valgė po 150 gramų šilauogių šešias dienas, o
septintąją – tik baltą duoną.
Trečioji tyrimo dalyvių grupė valgė tik baltą duoną, o šilauogių negavo.
Tuo tarpu buvo analizuojamas visų trijų grupių kraujas. Po valgio
praėjus 15 minučių duoną su šilauogėmis valgiusių tyrimo dalyvių cukraus
kiekis kraujyje nepakilo labai aukštai.
Šie duomenys rodo, kad šilauogės padeda suvaldyti sukrų kraujyje
suvartojus paprastųjų angliavandenių. Tyrėjai mano, kad taip yra dėl
virškinimo trakte suvalgius šilauogių vykstančių procesų.
Tyrimas taip pat parodė, kad šešias dienas šilauoges valgiusių žmonių
grupės insulino lygis taip pat buvo žemesnis po duonos valgymo
septintąją dieną praėjus dviems valandoms.
Tai gali reikšti, kad kasdienis šilauogių vartojimas gali pagerinti
insulino jautrumą, rašoma tyrime.