Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuviški pienmilčiai veršeliams – geras startas produktyviam ūkiui

Praėjusį savaitgalį Panevėžio rajone, Algirdiškio parodų centre, nušurmuliavusioje veislinių gyvūnų parodoje ne vienas ūkio atstovas minėjo lietuviškų pienmilčių „Nutrik“, kuriuos gamina nuolatinė veislinių gyvūnų parodų dalyvė UAB „Litamilk“, pavadinimą. Lietuviškus pienmilčius naudoja patys pažangiausi pieno ūkiai, siekiantys kuo didesnio bandų produktyvumo ir gamybos sąnaudų mažinimo.

Lyderiai vietos rinkoje

Beveik tris dešimtmečius veikianti pienmilčių arba pieno pakaitalų gamintoja UAB „Litamilk“ – rinkos lyderė Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse. Lietuviški naujos kartos pašarai veršeliams, ėriukams, ožkiukams, paršiukams turi gerą vardą ir tolimesnėse eksporto rinkose – nuo ES šalių iki Egipto, Kenijos, Tailando, Turkijos ir kt. „Litamilk“ gali pagrįstai didžiuotis gaminamais pienmilčiais „Nutrik“, jeigu tokios šalys kaip Italija, Izraelis ir kitos, kur išvystyta pažangi pienininkystė, perka jų produktą.

„Litamilk“ pašarų padalinio vadovas dr. Saulius Savickis įvardijo, kuo grindžiama lyderystė vietos rinkoje ir geras vardas eksporto šalyse, – tai aukšta pienmilčių kokybė, nuolatinis tobulėjimas bendradarbiaujant su mokslininkais ir dėmesys klientams.

„Mums ypač svarbi namų rinka ir vietos klientai. Lietuvoje parduodame maždaug pusę pagamintų pienmilčių kiekio. Pagal tai lyderiaujame – apie 50 proc. šalyje auginamų veršelių yra girdomi „Litamilk“ pieno pakaitalais. Tai, kad namų rinka labai svarbi, visiems dar aiškiau tapo per pandemiją ir karantinus, kai strigo logistika, prekių transportavimas“, – sakė dr. S.Savickis.

„Litamilk“ Lietuvoje kas mėnesį parduoda 150–180 tonų pienmilčių, kurių kokybė atitinka aukščiausius pasaulinius standartus.

Perka pažangiausi ūkiai

„Pienmilčiai – būsimos produktyvios karvės pagrindas ir ūkio sąnaudų ekonomija. Tai yra subalansuotas kokybiškas pašaras mažajam gyvūno organizmui“, – trumpai ir aiškiai naujos kartos lietuviško produkto naudą nusakė Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos direktorius dr. Edvardas Gedgaudas.

Jis pastebėjo, kad ne visų karvių krekenos tinka prieaugliui, todėl be pienmilčių neišsiversi. „Jų sudėtyje yra visko, ko reikia, kad išaugtų sveika ir produktyvi karvė. Be to, juos labai patogu naudoti, o jų kaina mažesnė nei parduodamo karvės pieno“, – pridūrė minėtos asociacijos vadovas E.Gedgaudas.

Lietuviškiems pienmilčiams gerų žodžių negailėjo Lietuvos žalųjų galvijų gerintojų asociacijos pirmininkas Juozas Darbutas. Jis pabrėžė, kad pieno pakaitalai padeda išauginti sveikus veršelius, todėl pieno gamybos ūkiai be jų neapsieina. „Aišku, juos perka daugiausia didesni ūkiai, pavyzdžiui, Ginkūnų agrofirma ir kitos žemės ūkio bendrovės. Naudodami pienmilčius išvengiame veršelių diarėjų. Kai jie neviduriuoja, geriau auga, užsiauginame produktyvesnes karves“, – pieno pakaitalų naudojimo privalumus vardijo J.Darbutas.

Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų asociacijos pirmininkas Virgilijus Urbonavičius pastebėjo, kad pienmilčiai atpigo, tikėtina, jog artėjant žiemai pabrangs ir pieno žaliava, todėl pieno pakaitalų naudojimas ūkiuose turėtų padidėti. „Kadangi tai Lietuvos įmonė, naudojama Lietuvos pieno gamintojų žaliava, naudos yra visai gamybos grandinei“, – dar vieną pliusą pridėjo juodmargių galvijų gerintojų atstovas.

„Pagrindiniai mūsų klientai – pažangiausi pieno ūkiai, kurių galvijai yra rekordininkai pagal produktyvumą, jie nuolat dalyvauja veislinių gyvūnų parodoje, yra įvertinami. Mes didžiuojamės tokiais partneriais kaip, pavyzdžiui, Lukšių, Griškabūdžio, Kiemelių, Kubilių, Aristavos, Pauliukų bei kitos žemės ūkio bendrovės, ūkininkai Stankevičiai, Kairaičiai ir kiti, kurie pasitiki mūsų produkcija ir girdo veršelius, vėliau tampančius produktyviais galvijais“, – tvirtino „Litamilk“ pašarų padalinio vadovas.

„Litamilk“ Lietuvoje kas mėnesį parduoda 150–180 tonų pienmilčių, kurių kokybė atitinka aukščiausius pasaulinius standartus.

Pasak dr. S.Savickio, pasaulinius kokybės standartus atitinkantys lietuviški pienmilčiai Lietuvos ūkiams parankūs dėl patrauklaus kainos ir kokybės santykio. „Kadangi esame vietos įmonė, galime pasiūlyti geresnę kainą, o produkto kokybė prilygsta pripažintiems pasaulio gamintojams“, – aiškino jis.

Pienmilčiai apramina veršelius

Pieno pakaitalai įdomūs ir mėsinių galvijų augintojams. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas doc. dr. Arūnas Rutkauskas, pats auginantis mėsinius galvijus, tvirtino, kad pienmilčiai reikalingi ir šiame sektoriuje. Tai patvirtino atlikti bandymai. „Mėsinių veislių veršiukas geria mamos pieną, bet kai 7 mėnesių yra atjunkomas, jis patiria stresą. Į koncentruotus pašarus įbėrus pienmilčių galima pagerinti veršelių atjunkimo periodą, išvengti streso. Lietuviški pienmilčiai pasižymi geru skoniu ir kvapu, tai apramina veršelį. Taigi ūkininkas, išleisdamas pinigus šiam produktui, „nusiperka“ geresnį priesvorį“, – tvirtino LSMU Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas.

Jis dar pabrėžė, kad pienmilčių galima įmaišyti į koncentratą ir dar neatjunkytiems veršeliams. „Geras pienmilčių skonis ir kvapas skatina veršelius daugiau valgyti, jie geriau auga. Pienmilčiai gali sudaryti 5–10 proc. koncentrato“, – patarė veterinarijos gydytojas.

S.Savickis minėjo, kad „Litamilk“ bendradarbiauja su mokslininkais, atlieka eksperimentus, dalyvauja užsienio seminaruose ir konferencijose. „LSMU Praktinio mokymo ir bandymų centre užsakome tyrimus, dabar kartu su Veterinarijos akademijos mokslininkais norime sukurti tokius pienmilčius, kurie padėtų veršeliams lengviau pernešti dažnėjančius karščius“, – apie nuolat tobulinamus gaminamus produktus kalbėjo „Litamilk“ pašarų padalinio vadovas.

Ekonominė nauda

Pienmilčiams gaminti naudojami daugiausia Lietuvos pieno perdirbimo įmonių sausi pieno miltai, kiti komponentai – premiksai, probiotikai, palmių, kokosų aliejai ir kt. – atsigabenami iš pažangių Vokietijos, Nyderlandų ir kitų šalių gamintojų. „Mūsų produktų specifika ta, kad viskas, ką sudedame į pieno pakaitalus, turi tirpti. Jie tinka automatinėms pieno girdykloms“, – sakė dr. S.Savickis.

Jis paaiškino, kodėl veršelius naudingiau girdyti pienmilčiais nei žaliu pienu. „Karvės piene yra daugiau riebalų nei baltymų, pienmilčiuose daugiau baltymų, o pieno riebalai pakeisti palmių ir kokosų mišiniu, kuris labai gerai virškinamas, yra pigesnis. Todėl ekonomiškai naudinga parduoti karvės pieną, o veršelius girdyti pienmilčiais. Beje, jie dar praturtinti probiotikais, kurie labai svarbūs žarnyno mikroflorai, saugo nuo viduriavimo“, – dėstė „Litamilk“ pašarų padalinio vadovas.

Lietuvoje populiariausi veršeliams skirti pienmilčiai, tačiau jie gaminami ir ėriukams, ožkiukams. Šie produktai eksportuojami, pavyzdžiui, į Graikiją. Taip pat ir paršiukams, šiems jie naudojami kaip papildas.

Rekomenduojami video