Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ūkininkai nerimauja dėl polietileno plėvelių tvarkymo

Per žiemą ūkiuose susidaro pakankamai dideli šienainio plėvelės kiekiai. Kadangi šalyje neveikia vieninga minėtų atliekų surinkimo ir sutvarkymo sistema, kiekvieno rajono ūkininkai jas tvarko skirtingai, dažniausiai atiduodami pasirinktiems tvarkytojams.

Nuogąstauja dėl paslaugos

Į redakciją paskambinę Utenos rajono ūkininkai (pavardės redakcijai žinomos) nuogąstavo dėl plastiko perdirbimo įmonės UAB „Utenos senjorai“, esančios Utenos rajone, Nemeikščių kaime, kuri surinkdavo ir iš jų išveždavo polietileno plėveles.

„Šią mažytę įmonę, kaip ir kitas didžiąsias, nuolat tikrina aplinkosaugininkai. Neseniai rajoniniame laikraštyje perskaitėme, kad gamtą teršiantys gyventojai ir šalies įmonės nuo šiol neišvengs solidžių baudų ir skaudžių sankcijų. Supratome, kad bendrovei „Utenos senjorai“ nemalonumų išvengti nepavyko. Manome, kad ne bausmėmis įmonėms reikia grasinti, o sudaryti joms sąlygas tvarkyti atliekas ir finansuoti jų veiklą. Jei maža bendrovė užsidarys, neturėsime, kur dėti šienainio plėvelių“, – mintimis pasidalijo pašnekovai.

Apie tai, kad ūkininkams patogu polietileno plėveles atiduoti į rajone veikiančią perdirbimo įmonę kalbėjo ir Utenos rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Egidijus Gudonis. Jis pats iš dviejų ūkių per metus preliminariai priduoda apie 2–3 tonas plėvelės. „Kiek girdėjau, įmonė dirba ir dirbs. Todėl rajono ūkininkai neturėtų baimintis“, – sakė E.Gudonis.

Bus surenkamos

UAB „Utenos senjorai“ vadovas Napalius Kamarauskas teigė, kad aplinkosaugininkai įmonę tikrino praėjusiais metais. Nustatytos problemos buvo pašalintos.

„Norime patikinti, kad bendrovės niekas neuždaro, ji dirba. Plėvelės yra surenkamos kaip ir iki šiolei. Su ūkininkais bendradarbiausime ir toliau“, – patvirtino N.Kamarauskas.

Jis sakė, kad UAB „Utenos senjorai“ polietileno plėvelę perdirba ir gamina granules. Per metus iš ūkininkų surenka apie 1 500 tonų polietileno plėvelės. Polietileno surinkimo paslauga yra teikiama ne tik Utenos, bet ir Molėtų, Ignalinos, Kupiškio, Švenčionių, Rokiškio rajonų ūkininkams. Pasak pašnekovo, iki šiol polietileno plėvelės buvo surenkamos nemokamai, tačiau nuo šių metų planuojama imti simbolinį mokestį už nuvažiuotą atstumą. Jos bus surenkamos kaip ir visada – pagal sudarytą tvarkaraštį.

„Norintieji išvežti polietileno plėveles visada man paskambina ir mes sutariame dėl atvažiavimo. Be abejo, tą pačią dieną neatvažiuojame, tenka šiek tiek palaukti. Visiems ūkininkams išrašome dokumentus apie plėvelių perdavimą“, – sakė N.Kamarauskas.

Yra daugiau įmonių

Utenos rajono savivaldybės Kaimo ir bendruomenių reikalų skyriaus vedėja Raimonda Jankauskienė teigė, kad iki šiol ūkininkai problemų dėl polietileno plėvelės surinkimo savivaldybei neišsakė. Ji patvirtino, kad rajone iš ūkininkių susikaupusią polietileno plėvelę surenka UAB „Utenos senjorai“. Pasak R.Jankauskienės, ūkininkai gali patys ją atvežti į bendrovę, arba įmonės transportas atvažiuoja pas juos ir surenka plėveles. Dauguma ūkininkų naudojasi šia galimybe nemokamai atiduoti susikaupusias atliekas.

„Atliekų turėtojas Atliekų tvarkymo įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka turi atliekas perduoti atliekų tvarkymo įmonei, turinčiai teisę tvarkyti atliekas pagal rašytinės formos sutartis dėl šių atliekų naudojimo ir šalinimo, arba gali tvarkyti pats, jeigu teisės aktų nustatyta tvarka turi teisę šią veiklą vykdyti. Utenos rajone be UAB „Utenos senjorai“, kuri bendradarbiauja su ūkininkais, yra daugiau veikiančių atliekų tvarkymo įmonių, kurios priima plėveles, pavyzdžiui, UAB „Žalvaris“, UAB „Ekobazė“. Dėl detalesnių sąlygų ūkininkai visada gali kreiptis į šiuos verslo subjektus“, – sakė Utenos rajono savivaldybės Kaimo ir bendruomenių reikalų skyriaus vedėja.

Atsisakė paimti

Lazdijų rajono ūkininkai taip pat subruzdo dėl šienainio plėvelių surinkimo, kadangi metų pradžioje komunalininkai, kurie teikdavo nemokamą plėvelių surinkimo paslaugą, atsisakė jas paimti. Lietuvos ūkininkų sąjungos Lazdijų skyriaus pirmininkas Kęstutis Sujeta mano, kad plėvelių rinkimas laikinai galėjo būti sustabdytas dėl ruošiamo teisės akto projekto „Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymas“ pakeitimo.

„Tikiuosi, kad situacija artimiausiu laiku susitvarkys. Juk kiekviena naujovė visuomet sėja baimę“, – sakė K.Sujeta.

UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas patvirtino, kad šienainio plėvelės iš Lazdijų rajono ūkininkų iki praėjusių metų pabaigos buvo priimamos nemokamai. Tačiau šiais metais, pasikeitus antrinių žaliavų supirkimo kainoms, paslaugų teikėjas rinks ir šienainio plėvelę iš ūkininkų priims pagal nustatytą įkainį. Manoma, kad ūkininkams gali tekti sumokėti už tai, kad atliekų tvarkytojas atvyks polietileno plėvelių paimti tiesiai iš ūkio. Ūkininkai turi ir kitą alternatyvą – galimybę polietileno plėvelę pristatyti į atliekų surinkimo aikšteles arba kreiptis į kitus vežėjus, teikiančius paslaugas.

Tie patys vežėjai

Joniškio rajone – vos keli gyvulininkystės ūkiai. Iš jų, pagal susitarimą, polietileno plėveles nemokamai surenka įmonė, įsikūrusi Šiaulių rajone. „Ne vienerius metus gamyboje susidariusias atliekas iš ūkio paima tie patys vežėjai. Jie atvyksta tiesiogiai į namus. Anksčiau už polietileno plėveles ūkininkams dar sumokėdavo kelis centus, dabar jas paima nemokamai. Džiaugiamės, kad dar išveža už dyką“, – sakė galvijų ūkio šeimininkas Vidas Montvilas.

Ūkininkas tvirtino, kad vežėjai visada atvažiuoja laiku, paskambinus tenka palaukti kelias dienas, ilgiausiai – savaitę. Prieš atiduodami polietileno plėveles ūkininkai dar turi paplušėti ir tinkamai jas išvalyti.

Su tais pačiais vežėjais bendradarbiauja ir Šiaulių rajone gyvulininkystės ūkį prižiūrintis Ramūnas Mačiukas. Vyras teigė, kad polietileno plėveles įmonės darbuotojai iš jo ūkio išveža 2–3 kartus per metus.

„Kai prikaupiame nemažą kiekį, paskambiname jiems, užsiregistruojame ir laukiame, kol atvažiuos. Paskutinį kartą plėvelės buvo išvežtos lapkričio mėnesį. Už išvežimą nieko nemokėjau. Ar šiais metais jos bus vežamos nemokamai – nežinau“, – sakė ūkininkas.

Rekomenduojami video