Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žemės ūkio mokslai nebūtini – pakanka karvę atskirti nuo ožkos

Žemės ūkio skyriaus vedėjui pakanka karvę atskirti nuo ožkos, o svarbiausia – išmanyti statybas ir melioraciją. Sprendžiant iš Rietavo savivaldybės administracijos vadovo žodžių tokio tarnautojo jau antrus metus ieškoma, bet vis dar nerandama. Šio krašto ūkininkai kraipo galvas ir svarsto, kodėl žemės ūkiui reikia statybininko, o ne žemės ūkio specialisto?

Užkliuvo reikalavimai

Žemdirbiai vis dažniau pabėdoja, kad tiek žemės ūkio politikos strategams, tiek žemės ūkio sektorių kuruojantiems valdininkams ima stigti platesnio išmanymo apie žemės ūkį, jo specifiką. Ir taip esą nuo aukščiausio lygio iki savivaldybių.

Ūkininkai dažnai užsuka į savivaldybių žemės ūkio skyrius, kur išsako savo problemas, pasiskundžia, prašo paaiškinti, ko iš jų reikalaujama teisės aktais, kaip nesuklysti dalyvaujant europinės paramos programose ir kt. Vietos savivaldos specialistai – arčiausia grandis, kur bene pirmiausia kreipiasi žemdirbiai, ypač smulkiųjų ūkininkų savininkai.

Iš savivaldybių žemės ūkio skyrių traukiasi sena profesionalų karta, o kas ateina į jų vietą? Pastaraisiais metais ne viena rajono savivaldybė skelbė konkursą žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigoms užimti. Priminsime, kad žemės ūkio skyriaus vedėjas yra karjeros valstybės tarnautojas. Jis tiesiogiai pavaldus savivaldybės administracijos direktoriui.

Naujų vedėjų ieško Šilalės, Lazdijų, Rietavo ir kitos savivaldybės. Žemaitijos ūkininkai  „Valstiečių laikraščiui“ pasiūlė pasidomėti, kokios sąlygos keliamos šiems tarnautojams. Jiems užkliuvo Rietavo savivaldybės administracijos reikalavimai žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigoms užimti. Vedėjo ieškoma jau antrus metus. Kodėl nerandama? Ar niekas nenori užimti šios vietos, ar priekabūs darbdaviai? O gal keliami pernelyg specifiniai reikalavimai?

Rietavo savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Dičiūnas patvirtino, kad kol kas neatsirado pastovaus žemės ūkio skyriaus vedėjo, buvusiam vadovui Alfonsui Stabingiui pasitraukus į pensiją skelbiami konkursai. „Pernai skelbėme bent 3 konkursus, viename konkurse buvo 1 kandidatas, kitame – du, bet jie mums netiko. Šiemet vėl paskelbtas konkursas, laukiame rezultatų. Kiek žinau, pagal paskelbtus duomenis yra 6 kandidatai“, – aiškino jis.

R. Dovydėno pieš.

Ieško statybininko

V.Dičiūnas pabrėžė, kad žemės ūkio skyriaus funkcija yra universali, todėl ieškoma universalaus žmogaus, kuris ne tik vedėjautų, bet ir vykdytų valstybės funkcijas. Jis „Valstiečių laikraščiui“ kalbėjo apie ieškomo specialisto išsilavinimo universalumą, tačiau dokumentai rodo ką kita.

Rietavo savivaldybės administracijos direktoriaus 2019 m. sausio 4 d. įsakymu buvo nurodyta, kad valstybės tarnautojas, einantis žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigas, turi atitikti šiuos specialiuosius reikalavimus – turėti aukštąjį universitetinį technologijos mokslų studijų srities mechanikos inžinerijos krypties išsilavinimą, inžinieriaus profesinę kvalifikaciją; taip pat – ne mažesnę kaip 3 metų darbo ir 1 metų darbo žemės ūkio inžinerijos srityje patirtį.

2020 m. sausio 6 d. įsakymu patvirtinti jau kiti reikalavimai – žemės ūkio skyriaus vedėjas privalo turėti aukštąjį universitetinį statybos arba aplinkos inžinerijos studijų krypties išsilavinimą, ne mažesnę kaip 3 metų darbo patirtį ir ne mažesnę kaip 1 metų darbo žemės ūkio, inžinerijos arba vadybos srityse patirtį.

V.Dičiūnas

Vadina akibrokštu

Su „Valstiečių laikraščiu“ bendravę Žemaitijos ūkininkai stebėjosi, kad žemės ūkio vedėjo pareigoms ieškoma statybininko ar aplinkos inžinerijos specialisto. „Tai savotiškas akibrokštas. Toks pareigūnas pirmiausia turi išmanyti žemės ūkio specifiką ir telkti rajono žemdirbius, juk valstybinėms žemės ūkio funkcijoms vykdyti finansavimą skiria Žemės ūkio ministerija. Žemdirbių visuomenė turėtų reikalauti, kad tas žmogus būtų kompetentingas. Turime tai viešinti, tegu nemano, kad niekas nieko nemato ir nesupranta“, – piktinosi pašnekovai.

Rietavo savivaldybėje gyvenantis Jonas Kuzminskas, kooperatyvo „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas, Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijos „Kooperacijos kelias“ vadovas, siūlė pasiteirauti Rietavo savivaldybės administracijos direktoriaus, kodėl žemės ūkio skyriui vadovauti turi statybininkas.

„Aišku, keista, kad reikalaujama ne žemės ūkio, bet statybos krypties išsilavinimo. To gal labiau reikėtų vietos ūkio skyriaus vedėjui. O gal mano, kad statybininkas padarys proveržį žemės ūkyje. Tikrai nežinau, klauskite savivaldybėje“, – juokėsi Rietavo ūkininkų sąjungai priklausantis aktyvus visuomenininkas.

Jonas Kuzminskas

Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) savivaldos atstovė Šilalės rajono ir Rietavo savivaldybėse Birutė Dromantienė taip pat stebėjosi Rietavo savivaldybės administracijos reikalavimais, kuriuos turi atitikti į žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigas pretenduojantys kandidatai.

„Nežinau, ką pasakyti. Keista, kad taip ilgai ieško, gal savivaldybė turi savo sumetimų. Visokių nuogirdų sklando, bet nenoriu jomis vadovautis ir vertinti. Kita vertus, reikalavimai stebina, jie, regis, vis keičiami. Jeigu dabar reikalaujama statybos arba aplinkos inžinerijos krypties išsilavinimo, tai jau ne žemės ūkiui. Manau, kad tokiam skyriui vadovauti turėtų žemės ūkio mokslus baigęs specialistas“, – savo nuomonę išsakė ŽŪR atstovė ir Rietavo ūkininkų sąjungos  valdybos narė.

Žemės ūkio mokslai nebūtini

Rietavo savivaldybės administracijos direktorius tikino, kad savivaldybei didžiausia problema dėl melioracijos, tad tikslas – surasti melioratorių, statybininką ar inžinierių. „Melioracijos priežiūra – valstybinė funkcija, kurią mes turime užtikrinti, o naujų specialistų, išmanančių melioraciją, neberuošia, senos kartos specialistai traukiasi į pensiją. Kalbant su kolegomis iš kitų savivaldybių visi pabrėžia šią problemą. Neateina į savivaldybes dirbti žmonės, nes atlyginimai nėra dideli, o pareigų ir atsakomybės daug, jie eina į verslą, kur didesni pinigai“, – aiškino V.Dičiūnas.

Jis pabrėžė, kad savivaldybė samdo įmones ir vykdo melioracijos projektus, blogai, jeigu juos kuruoja žmogus, kuris nieko apie tai nesupranta.

Rietavo savivaldybės administracijos direktorius mano, kad žemės ūkio skyriaus vedėjas nebūtinai turi būti baigęs žemės ūkio mokslus. „Asmeniškai susidūriau ir matau, kokie šiais laikais yra specifiniai darbai žemės ūkyje. Kitų žinių, labai specifinių, nebūtina turėti, o inžinerinės – mums labai svarbios, nes reikia vykdyti technines apžiūras, melioracijos projektus. O kalbant apie bendruosius klausimus, reikia nusimanyti apie programas, paraiškas, projektus, čia bet koks išsilavinimas tinkamas, nebūtinai žemės ūkio, svarbu, kad nusimanytų ir gebėtų apie tai paaiškinti žmonėms. Aišku, turi atskirti karvę nuo ožkos, bet to pakanka. O melioracijos darbai jau specifiniai, jų agronomas nepakuruos“, – samprotavo V.Dičiūnas.

Rietavo savivaldybės administracijos direktorius daug kalbėjo apie melioraciją žemės ūkyje, tačiau iš būsimo žemės ūkio skyriaus vedėjo reikalaujama turėti ne žemės ūkio inžinerijos, bet statybos arba aplinkos inžinerijos studijų krypties išsilavinimą.

Nekėlė specialių sąlygų

„Valstiečių laikraštis“ pasidomėjo, kokius specialiuosius reikalavimus žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigoms kelia kitos savivaldybės. Štai Šilalės rajono savivaldybė, rietaviškių kaimynė, šiemet taip pat ieško tokio tarnautojo, ilgamečiam žemės ūkio skyriaus specialistui ir vedėjui Algimantui Olendrai sukakus pensiniam amžiui.

Į šią vietą galėjo pretenduoti asmenys, turintys aukštąjį universitetinį išsilavinimą, ne mažesnę kaip 3 metų darbo patirtį ir ne mažesnę kaip 1 metų žemės ūkio, aplinkosaugos arba su žemės ūkiu susijusių funkcijų vykdymo darbo patirtį.

Panašius reikalavimus žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigoms užimti kėlė ir Lazdijų rajono, Kalvarijos, Kazlų Rūdos savivaldybių administracijos. Pastarosios savivaldybės administracijos reikalavimai buvo žemesni – reikalauta turėti aukštąjį universitetinį arba aukštąjį koleginį išsilavinimą.

Sprendžiant iš šių ir kitų savivaldybių, kurios neseniai rengė konkursus žemės ūkio skyriaus vedėjo paieškoms, viešai nurodytų reikalavimų nekelta sąlyga dėl specialaus statybininko, melioratoriaus ar agronomo išsilavinimo.

 

 

Rekomenduojami video